Jeugdverblijfcentrum & zeeklassen te Bredene-oostende
 

vzw Horizon breidt jeugdverblijfcentrum in Bredene uit met hypermodern gebouw

Op zaterdag 30 juni huldigt jeugdverblijfcentrum VZW Horizon in Bredene een nieuw gebouw in van 1.000 m², verdeeld over 3 verdiepingen, dat beantwoordt aan alle eisen van hedendaags comfort en toegankelijkheid, gekoppeld aan energiebeheersing en het gebruik van slijtvaste en duurzame bouwmaterialen. ‘De Duinpieper’ kan daardoor het hele jaar door geboekt worden.

Het nieuwe gebouw ‘De Duinpieper’ is opgetrokken in het 4 hectaren groene domein tussen de Koninklijke Baan en de Kapelstraat te Bredene, op nauwelijks 300 meter van duinen en strand. Door Toerisme Vlaanderen erkend als volpension verblijfcentrum van het type C, bestond dit domein reeds uit een centraal (onthaal)gebouw met 5 omliggende groepsverblijven, grasvelden, een speelkoer, een beach-volleybalterrein en een basketbalterrein. De kusttram houdt halt op nauwelijks 20m van de domeiningang. En een voetgangerstunnel onder de Koninklijke Baan verbindt het domein rechtstreeks en veilig met de duinen en het strand.


Nieuw naast geklasseerd

Het jeugdverblijfcentrum wordt beheerd door VZW Horizon, 25 jaar geleden opgericht door Rudy Joseph, en telt 15 medewerkers. De vzw installeerde zich in 2001 in het bestaande gebouwencomplex van 35.000 m² dat in 1925 werd opgeleverd door architect Jean Jules Eggerickx. Het complex werd in 2008 geklasseerd omwille van de unieke betonstructuur die ook doorgetrokken werd rondom de ramen. Hierdoor kunnen noodzakelijke energiebesparende renovaties niet altijd uitgevoerd worden en blijft het seizoen beperkt van eind februari tot einde oktober. Directeur Tom Buyse: “Door het sterke energieprestatiecertificaat (EPC) van ons nieuw gebouw ‘De Duinpieper’, kunnen we groepen nu wél het hele jaar door ontvangen, waardoor onze bezettingsgraad optimaal wordt bereikt. De tamtam gaat overigens snel, want nu reeds is ‘De Duinpieper’ volgeboekt tot begin 2013”.

De realisatie van ‘De Duinpieper’ werd begroot op 950.000 euro, waarbij 40% wordt gefinancierd door Toerisme Vlaanderen en 60% door de Vzw Horizon uit eigen vermogen. De Vzw beantwoordt door de uitbreiding ook aan een decreet uit 2004 dat beheerders en eigenaars van oude gebouwen(complexen) stimuleert om deze op te waarderen en ze aan te passen aan de noden van de toekomst.

Het gebouw biedt op 3 niveaus van elk 380 m² alle noodzakelijke moderne accommodatie en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers die ook een lift hebben. Er is een zelfkookkeuken van 30 m² met alle kookfaciliteiten, 4 ontspanningszalen (van 40, 55, 45 en 30 m²). Alle 15 kamers met telkens 6 bedden hebben ook apart sanitair. Architect is Maarten Ternier uit Kortrijk. Maar ook algemeen directeur Tom Buyse heeft meegedacht en meegetekend aan het nieuwe gebouw op basis van zijn eigen ervaring met residerende groepen. Zo werden slijtvaste epoxy-vloeren voorzien, binnenmuren uit betonsteen opgetrokken, en kasten en wastafels (volkern) overal ingebouwd. Ook naar energiebeheer werd een norm van 70 EPC nagestreefd en bereikt. Daartoe werd het dak geïsoleerd (Hofafest) met een onderdakplaat die 20 cm onder het dak zit; in de vloeren werd een PET-schuim van 20 cm ingebracht; de buitenmuren werden bijkomend met 12 cm geïsoleerd. Alle ramen tenslotte bestaan uit super isolerend gelaagd glas. Een ventilatiesysteem zuigt gebruikte binnenlucht weg en voert via een warmterecuperatiesysteem verse buitenlucht naar binnen. Voor de verlichting werd er overal gekozen voor LED-verlichting gekoppeld aan bewegingsdetectoren.


Receptief en flexibel

VZW Horizon mikt met zijn accommodatie en faciliteiten volop op de jeugd. De doelgroep bestaat dan ook voor 70% uit scholen die de gebouwen gebruiken voor hun ‘zeeklassen’. De andere 30% boekingen komen van sportorganisaties, muziekgroepen, zangkoren, dansscholen (w.o. ook de dansstudio die talent levert voor de Studio 100-producties). Naast hoofdzakelijk Belgische bezoekers vinden ook Nederlandse en Engelse groepen makkelijk de weg naar het domein in Bredene. Een prijssimulatie van elk type verblijf is mogelijk via de website.
Jeugdwerk-, sport- en schoolgroepen kunnen er overigens terecht vanaf 25 personen per groep. Elke groep heeft zijn eigen privacy volgens het principe ‘één groep, één gebouw’. Elk gebouw luistert overigens naar typische kustvogelnamen zoals de Strandloper, de Stern, de Alk, de Zeekoet, de Kokmeeuw en de Duinpieper. In een familiale sfeer is er mogelijkheid tot volpension, half pension en kamer met ontbijt. Eigen koks serveren evenwichtige, dagverse en kindvriendelijke maaltijden in hun HACCP-genormeerde grootkeuken. Ze houden ook rekening met speciale maaltijden op basis van medische of levensbeschouwelijke wensen. Picknickpakketten voor uitstappen worden centraal bereid. Maar ook onder de formule ‘ZELFKOOK’ is het mogelijk te verblijven op het domein Horizon.

Vzw Horizon ondersteunt scholen met het uitwerken van programma's voor kinderen in alle leeftijdsgroepen met een aanbod van een 80-tal activiteiten. Dat gaat om didactische uitstappen zoals o.a. natuurwandelingen met gids, garnaalkruien, de zeekoffer, musea... maar evenzeer sport- en ontspanningsactiviteiten w.o. gocarten en fietsen, strand- en surfsporten tot ateliers als circusanimatie en dans. Er is ondersteunend ook audiovisueel apparatuur beschikbaar zoals hifi-installatie, beamer, TV’s, DVD-spelers, alsook internet (wifi).


Toegankelijkheid

Horizon vzw heeft een label voor Toegankelijk Toerisme, uitgereikt door Toerisme Vlaanderen. Er zijn 3 gebouwen, De Strandloper, De Kokmeeuw en nu ook De Duinpieper, waar alle essentiële toegangen naar onthaal, eetzaal/restaurant, slaapverblijf, sanitair, alsook de loop- en rolroutes tussen deze onderdelen, bereikbaar en basistoegankelijk zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit. Voor hen beschikt de vzw zelfs over een eigen, hippe strandrolstoel. Er is bovendien ook nachtpermanentie voor noodgevallen.

 
 
HORIZON vzw | Kapellestraat 88, B-8450 Bredene | Tel: +32 (0)59 32 36 28 | Fax: +32 (0)59 32 16 62 | info@zeeklassen.be